Produkty w diecie bezglutenowej
Obecnie na rynku można znaleźć różne, urozmaicone pieczywo, chleby bezglutenowe oraz inne produkty bez glutenu z dodatkiem np. skrobi pszennej. Wiele osób myśli, że żywność bez zawartości glutenu smakuje gorzej lub nawet wcale nie ma smaku — oczywiście jest to mit. Żywność bez glutenu jest równie smaczna jak ta, która zawiera gluten, a niektórzy twierdzą, że nawet smaczniejsza, co polecamy wypróbować na własnych kubkach smakowych.
Rodzaje produktów bezglutenowych
W sklepach ze zdrową żywnością i zdrowym jedzeniem już coraz więcej można spotkać produktów bezglutenowych. Najczęściej kupowany jest chleb bezglutenowy, bo to on ma gluten a jest tak często jedzony – na śniadanie, do pracy, szkoły. Wybór w rodzajach chleba bezglutenowego staje się coraz większy, już na ten moment można dostać pieczywo z mąki kukurydzianej, owsianej z amarantusa, a także z dodatkiem zdrowych i pysznych ziaren. Oprócz chlebów, bułek i innych wypieków bezglutenowych, możemy dostać gotowe mieszanki do własnoręcznego wypieku chleba, jest to super opcja dla miłośników pieczenia. Do wypieku pysznej pizzy można kupić świetną bezglutenową mąkę pszenną. W sklepie bezglutenowym można znaleźć także dodatki do wypieków bez glutenu, makarony penne, spaghetti, słodkości bez glutenu takie jak galaretki, ciasteczka i inne. Natomiast do makaronu idealnie sprawdzą się przepyszne gotowe sosy.
W obecnych czasach mamy dostęp do szerokiego asortymentu produktów bezglutenowych – półproduktów i gotowych rzeczy wprost do konsumpcji.
Wpływ glutenu na organizm osoby z celiakią
Żywność, którą spożywamy, jest coraz bardziej przetworzona i szkodliwa dla organizmu. Coraz więcej osób na świecie cierpi na różne alergie pokarmowe i skórne. Negatywny wpływ przetworzonej żywność to także złe samopoczucie, ociężałość, brak energii oraz dolegliwości żołądkowe. Dużo osób po wykonanych badaniach na tolerancję, przechodzi na dietę bezglutenową aby poczuć się lepiej. Oczywiście pamiętajmy, że nie każdy może mieć nietolerancje glutenu lub być chorym na celiakie. Osoby, które mogą spożywać gluten, nie muszą stosować diety, ale zalecamy spróbować czy nie wpłynie to pozytywnie na samopoczucie — nietolerancja glutenu może nie być jeszcze przez nas wykryta i może być przyczyną różnych, przykrych dolegliwości dlatego zachęcamy do zbadania się u specjalistów na tolerancję glutenu. Należy pamiętać podczas wizyty w sklepie, aby zwrócić uwagę czy na opakowaniu jest znak przekreślonego kłosa – świadczy to o tym, że produkt jest na pewno bezglutenowy.