Napoje rooślinne.
5 lipca 2021

Napoje roślinne – prosto, zdrowo i ekologicznie

By adminzz

Wiedziałeś, że produkcja mleka krowiego przyczynia się do zwiększenia emisji gazów cieplarnianych? To właśnie dlatego coraz więcej osób – także w Polsce – sięga po o wiele zdrowsze i bardziej ekologiczne napoje roślinne. Nie musisz cierpieć na nietolerancję laktozy, aby cieszyć się ich dobroczynnymi właściwościami. Sprawdź nasz artykuł i dowiedz się więcej!

Napój roślinny – dlaczego warto go pić?

Mleko mogdałowe w proszku.

Napoje roślinne potocznie nazywane ‘mlekiem’ nie są nowością na naszych półkach. I choć najczęściej wybierane są ze względów zdrowotnych, to warto zdać sobie sprawę z tego, że dzięki nim można skutecznie chronić nasze środowisko.

Wg badań Josepha Poore’a i naukowców z uniwersytetu w Oksfordzie dowiodły one, że produkcja zaledwie jednej szklanki mleka krowiego powoduje aż trzykrotnie większą emisję gazów cieplarnianych niż przy produkcji jakiegokolwiek napoju roślinnego. To drugie zużywa również mniej zasobów ziemnych i wodnych – do produkcji zaledwie litra mleka pochodzenia zwierzęcego potrzeba aż 9 m² ziemi, gdzie dla napoju ryżowego potrzeba jej zaledwie 0,3 m².

‘Mleko roślinne’ – jakie wybrać?

Niezależnie od tego, czy chcesz wybrać napój roślinny ze względów etycznych, zdrowotnych, smakowych, czy ekologicznych warto znaleźć to idealne. Z jednej strony będzie przepysznym elementem codziennej diety, a z drugiej doskonałym źródłem wartości odżywczych.

Napój migdałowy – niskotłuszczowe ‘mleko’ dla Ciebie

Mleko migdałowe.

Napój migdałowy produkowany jest z blanszowanych migdałów z dodatkiem wody. Wybierane jest nie tylko ze względu na jego charakterystyczny, a zarazem delikatny smak, ale i wartości odżywcze czy niską zawartość kalorii. Jest najchętniej spożywanym ‘mlekiem’ roślinnym przez wegan, wegetarian, osoby na diecie bez nabiału, jak i przez te, które cierpią na nietolerancję laktozy.

Przy jego wyborze warto kierować się ilością i jakością migdałów, jakie zostały użyte produkcji. Nie można zapomnieć także o dodatkach, takich jak cukier, witaminy i składniki mineralne. Kieruj się tym, aby napój migdałowy miał jak najmniej cukru i substancji słodzących, a jak najwięcej witamin. To właśnie takie jest najbardziej odżywcze.

Napój migdałowy kokosowy – Twoja alternatywa dla mleka krowiego

Napój kokosowy w proszku.

Napoje kokosowe stanowią doskonały zamiennik dla mleka krowiego. Ich naturalny aromat i delikatny smak doskonale komponuje się z kremową konsystencją. ‘Mleko’ kokosowe otrzymywane jest z orzechów, którym zawdzięcza przede wszystkim korzystne właściwości i wysoką zawartość tłuszczy MCT. Posiada wiele zastosowań w kuchni – może być dodawane do zup, gulaszów, curry, słodkich napojów, a nawet wypieków.

Do najchętniej wybieranych należy napój kokosowy w proszku – ze względu na swoją długą datę przydatności do spożycia, jak i ilości szklanek, jaką można przygotować z jednego opakowania.

Napoje roślinne – dobra praktyka dla Ciebie

Bez względu na to, jaki napój roślinny wybierzesz zrobisz pożytek także dla siebie – ograniczysz przyjmowanie tłuszczów nasyconych odzwierzęcych, których krowie mleko ma całkiem sporo.